نور پردازی

نورپردازی

نورپردازی چیست

دانش و هنر بکارگیری روشنایی ساختگی یا طبیعی برای نمایان ساختن جای یا چیزی را در چشم نور پردازی می نامند .

سالنهای آمفی تئاتر و همایش :

نور پردازی سالن های آمفی تئاتر و سالنهای همایش باید همواره به بهترین شکل ممکن صورت بگیرد. وقتی افراد در زمان گوش دادن به سخنرانی ها و یا اجراهای مختلف ، تصویر واضحی از سخنران را مشاهده کنند درک بهتری از مطالب خواهند داشت . تصویر ، بهتر از کلمات صحبت می کند، بنابراین با مشاهده حالت های سخنران در زمان سخنرانی مطالب ، و احساس سخنران در زمان بیان ، مطالب بهتر درک می شوند .

هدف اصلی و اولیه نور پردازی ، بدون در نظر گرفتن این مطلب که از چه نوع سیستمی برای این کار استفاده می شود ، ایجاد محیطی با نور یکسان و متعادل و به حداقل رساندن فضاهایی است که در سایه قرار می گیرند . به علاوه هیچ نور مستقیمی نباید در زاویه لنز دوربین ها قرار بگیرد. سیستم های فلورسنت پخش کننده و گرما تاب  غیر مستقیم  برای این کار بسیار مناسب می باشند و امکان تنظیم نور را هم فراهم می آورند . نور پردازی های مستقیم شدید مثل نورافکن های داخلی که سایه های سنگینی را ایجاد می کنند مناسب محیط سالن های کنفرانس نیستند . معمولا ترکیبی از گرماتاب های غیر مستقیم و فلورسنت های پخش کننده بهترین گزینه برای نورپردازی  سالن های همایش به شمار می آیند و انعطاف پذیری لازم را هم به کار بر ارائه می کنند .

نور پردازی هتلها :

نور پردازی نقش بسیار مهمی در جذابیت و آرامش بخشی لابی هتلها ایفا می کند . نور پردازی لابی هتل همواره یکی از مسائل مهم و اساسی در امر طراحی است و در تاثیر گذاری محیط نقش مهمی ایفا می کند .

بحث استفاده بهینه از انرژی و استفاده از نور پردازی مناسب و جذاب و در عین حال کم مصرف از مهمترین نکات در نورپردازی است . با توجه به مساله گرم شدن کره زمین و حساسیت روز افزون نسبت به حفظ محیط زیست ، استفاده از نورهای کم مصرف جای خود را در صنعت هتل داری پیدا کرده است .

طراحی لابی هتل ها همیشه باید به گونه ای باشد که در بدو ورود تاثیر مثبتی بر روی میهمانان بگذارد . لابی هتل ها می توانند برای خودشان دارای شخصیت خاصی باشند و تاثیر گذاریهای متفاوتی بر روی افرادی که وارد آنها می شوند داشته باشند . لابی هتل می تواند دنج و مجزا و یا جذاب و گیرا باشد . می تواند فضایی بسیار گرم و صمیمی داشته باشد و یا برعکس سرد و رسمی باشد . درهر صورت مساله مهم این است که تمام وسایل بکار رفته در لابی هتل ، در هارمونی کامل با هم و همچنین با نوع معماری محیط باشند .

همواره باید قبل از شروع طراحی لابی هتل به سبک مورد نظر و تاثیری که قرار است بر میهمانان در لحظه ورود به سالن گذاشته شود توجه شود .

اتاق انتظار می تواند با استفاده از مبلمان راحت و در عین حال زیبا و جذاب ، گذر لحظه ها را برای افراد راحت تر و لذت بخش تر نماید و برای شخصی که در حال انتظار می باشد این امکان را فراهم آورد تا از گذران وقت در آن محیط لذت ببرد .

لابی هتل باید مکانی امن و آرامش بخش برای توریست ها و کسانی که در سفرهای کاری و خانوادگی هستند بوجود آورد . استراحت و نشستن بر روی مبلمان راحت و زیبای لابی هتل باید خستگی سفر را از تن مسافران خارج کند و لحظات خوشی را به آنها هدیه کند .

یک لابی هتل مدرن و زیبا ترکیبی است از یک معماری ساده با حداقل مبلمان و لوازم و رنگ های آرامش بخش . در فضاهای بزرگ بهتر است از پنجره های بزرگی که رو به مناظر زیبا و جذاب باز می شوند استفاده شود .

با استفاده از لامپ های بزرگ زمینی ، کاری کنید بلندی سقف خیلی به نظر نیاید و با استفاده از لوستر های بزرگ و زیبا در عین اینکه به جلال و شکوه سالن می افزایید نورپردازی دراماتیکی را هم خلق نمایید .

اولین نگاه ، تاثیر بسیار زیادی در جذب افراد دارد ، بنابراین ورودی هتل باید به گونه ای طراحی شود که جذاب و آرامش بخش باشد و طراحی حرفه ای بخوبی در آن نمود داشته باشد .

نور پردازی سالن کنفرانس :

طراحی و دکوراسیون اتاق کنفرانس تاثیر بسیار زیادی بر نحوه ارائه مطالب و میزان تاثیرگذاری آنها دارد. شهرت و نام نیک هتل ها و همچنین سالن های کنفرانس به طراحی و دکوراسون اتاق های کنفرانس آنها بستگی دارد .

افرادی که کار برنامه ریزی کنفرانس ها و انتخاب محل برگزاری آنها را بر عهده دارند با توجه به موضوع کنفرانس و مدعوین به انتخاب سالن کنفرانس مناسب می پردازند. بنابراین ساختار و طراحی سالن ها و اتاق های کنفرانس از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد و باعث محبوبیت و شهره و آوازه آن می شود .

معمولا بیشتر جلسات مهم هر سازمان و مجموعه ای در اتاق کنفرانس آن مجموعه برگزار می گردد و به این ترتیب این مکان به عنوان محل تجمع مدیران و مسئولان آن مجموعه توجه خاصی را در طراحی و تجهیز طلب می کند . نوع بهره برداری از اتاق کنفرانس در شرایط مختلف و بسته به موضوع مورد بحث متفاوت می باشد. گاهی بیشتر تمرکز جلسه بر روی بحث و گفتگو می باشد و گاهی موضوع جلسه بصورت اسلاید هایی در می آید که توسط ویدئو پروژکتور به نمایش گذاشته می شوند و یا تنها از بورد ها و تصاویر نصب شده بر روی دیوار برای توضیح مطلب استفاده می شود . یکی از مباحثی که در طراحی اتاق های کنفرانس توجه خاصی را طلب می کند نوع نور پردازی اتاق است .

اصول نور پردازی:

ظاهر چراغ ها و نورافکن ها نباید در زیبایی و هارمونی سالن خللی وارد کند .

نور باید به گونه ای از دیوارها و سطوح پخش شود که تصاویر و اشیاء داخل سالن بخوبی خودنمایی کنند و محیطی آرامش بخش برای حضار ایجاد گردد .

پنجره ها باید توسط پرده های ضخیم و نورگیر پوشیده شوند تا کنترل نورهای مزاحم که ممکن است از پنجره ها داخل شوند به بهترین شکل ممکن صورت گیرد .

از لامپ های با  Color Rendering Index) CRI) بالا (۸۰ به بالا) استفاده شود تا بهترین تصویر بدست آید.

با استفاده از سطوح پخش کننده و منعکس کننده های قوی نورهای مستقیم و تشعشعات بازتابیده تا حد امکان محدود شوند تا نمایش اسلایدها و بوردهای دیواری به بهترین شکل ممکن صورت گیرد .

در بالای میز کنفرانس از نورهای محیطی استفاده گردد تا سایه هایی که بر روی میز می افتد از بین بروند .

نورپردازی باید به گونه ای صورت بگیرد که محیطی بدون کوچکترین لرزش نور و سوسو زدن ایجاد نماید .

سیستم کنترل :

سیستم کنترل نور در اتاق های کنفرانس باید دارای دو کلید کنترل نور مجزا باشد که یکی از آنها به نورهای محیطی pendant fixtures و یکی به سیستم وال واش (wallwash) اختصاص پیدا نماید. کلید های کنترل باید در موقعیت مناسبی در فضای ورودی سالن قرار داده شوند.

برای آزمایش نور ها و مناسب بودن یا نبودن آنها برای اتاق کنفرانس می توان از یک نرم افزار رندر به نام AGI 32 استفاده نمود .

همه نورها روشن : در این حالت تمامی نورها با بیشترین بازده مورد استفاده قرار گرفته اند. این نوع نورپردازی در کنفرانس هایی که از بورد های نمایش دیداری استفاده می کنند مورد استفاده قرار می گیرد . چون وقتی همه نورهای اتاق کنفرانس روشن هستند معمولا تمرکز کنفرانس بر روی تابلو ها و بورد هایی است که بر روی دیوارها نصب شده اند .

فقط نورهای pendant: این حالت نورپردازی برای کنفرانس هایی مناسب است که در آنها فقط مذاکرات و کارهای دفتری و نوشتاری در جریان است . چون نقطه مرکزی و مورد توجه در این جلسات روی میز است .

نور محیطی pendant) 25%) : این نور برای کنفرانس هایی مناسب است که فقط از تصویر پروژکتور استفاده می کنند . زمانیکه در جلسات کنفرانس از ویدئو پروژکتور استفاده می شود نور نسبتا کمی مورد نیاز می باشد. بنابراین در این محاسبه نورهای wallwasher خاموش می باشند و تنها ۲۵% از توان نورهای pendant مورد استفاده قرار می گیرند. در این قسمت سعی شده است نسبتی ۳ به ۱ بین میز کنفرانس و پرده نمایش برقرار گردد .

نور محیطی pendant) 25%) و wallwasher 50%: این نوع نور پردازی برای کنفرانس هایی مورد استفاده قرار می گیرد که هم از تصویر پروژکتور استفاده می کنند و هم از بوردهای نصب شده دیواری .

کلنیک ساختمانی TakEv: انواع نورپردازی در تبریز